5x Content Tips voor Maart 2024

Door Cynthia Lukassen
Content ideeën maart

Inspiratie nodig voor je volgende blog of social media post? In dit blog tip ik je 5 leuke inhaakmomenten voor maart 2024. Inclusief blogideeën en slimme hashtags voor een groter bereik op social media. Met welk content idee ga jij deze maand aan de slag? 

Inhaak moment 1: Nationale Complimentendag

Ja ja, we hebben in dit land een echte dag om elkaar jaarlijks te complimenteren.

Al sinds 2003 zet de organisatie Momentje voor Complimentje zich in om elkaar eens wat vaker een pluim te geven.

Waarom een Nationale Complimentendag?

“Het geven van complimenten doen we in de praktijk maar bitter weinig.” Aldus de organisatie van deze Nationale dag. 

nationale complimenten dag

“Jammer, want juist in deze – voor iedereen – uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken.”

En dat is natuurlijk waar: elk mens gaat kwispelen als hij of zij gewaardeerd wordt.

Het belang van een compliment

Vaak gaan we ervan uit dat de ander wel weet hoe je over hem of haar denkt.

Toch is gebrek aan waardering de nummer één reden waarom mensen stoppen met wat ze doen. Of het nou om werknemers, vrijwilligers of liefdesrelaties gaat. 

Gebruik dit inhaakmomentje daarom eens om bewust om je heen te kijken. Wie wil je (oprecht!) eens in de spotlight zetten?

Dit inhaakmomentje gaat dus niet om jou, maar om de ander.

5x Leuke Content tips voor maart
Een spontaan, oprecht compliment geven op social media is een mooi cadeau. En zegt ook veel over jou als ondernemer of bedrijf.

3x Inhaak ideetjes voor je content

 • Deze dag is bewust in het leven geroepen om een ánder een goed gevoel te geven. Dus kijk even niet naar jezelf en je eigen bedrijf. Maar voor wie heb je op dit moment bewondering en waarom? Deel dat!
 • Ben je een coach? Schrijf dan eens een blog over de kunst van complimenten geven. Of nog uitdagender: het oprecht in ontvangst nemen ervan. 
 • Zet je eigen werknemers, vrijwilligers of opdrachtgevers eens in het zonnetje. Vertel wie ze zijn en waarom je zo blij met ze bent.

Nationale Complimentendag:

 • Plan je nieuwe blog of online content in op 1 maart 2024.
 • Gebruik de hashtag #Wereldcomplimentendag #Complimentendag2024 voor extra bereik
 • Tag de persoon of organisatie waar je het over hebt in je bericht of foto.

Inhaak moment 2: Wereld Boekendag & Boekenweek

De Wereld Boeken dag is een initiatief van een goed doel in Groot Brittannië. Hun grootste doel is om mensen (weer) meer te laten lezen. Vaak worden er boeken ingezameld die daarna gratis (aan vooral kinderen) uitgedeeld worden.

De Boekenweek is sinds 1932 een terugkerende periode van 10 dagen met als doel om het lezen van boeken en het boekenaanbod te promoten.

Wereld boekendag

3x Inhaak ideetjes voor je content:

 • Heb je een favoriet boek, dat je erg geholpen heeft of gefascineerd heeft? En dat ook past bij je ideale lezer? Schrijf er een blog over en deel het als leestip!
 • Heb je een boek geschreven? Geef je boeken uit? Of verkoop je boeken? Dit is een mooi moment voor een winactie of donatie aan boekenliefhebbers, goede doelen of minibiebs in de buurt. Maak een mooie foto van je donatie en schrijf er een inspirerend stukje bij over het belang van lezen.
 • Het thema van de boekenweek is dit jaar ‘Bij ons in de familie’. Je kunt dit thema ruimer nemen en een blog schrijven over welke boeken in jouw gezin een succes zijn. Met voor elk gezinslid een aanrader!
Content tips voor bedrijven

Wereld Boekendag en Boekenweek 2024:

 • Tip: gebruik het blog dat je hebt geschreven gerust op beide inhaakmomenten. Plaats een andere foto en tekst, maar voeg hetzelfde linkje in. Zo gebruik je je blog duurzamer!
 • Dit jaar vindt Wereld Boekendag plaats op 7 maart 2024
 • Gebruik de hastags #wereldboekendag en #worldbookday
 • De Boekenweek vindt plaats van 16 maart t/m 24 maart 2024
 • Gebruik hastags #boekenweek en #boekenweek2024

Inhaakmoment 3: Nationale Pannenkoekendag

Wist je dat Pannenkoekendag oorspronkelijk voortkomt uit een traditie?

De geschiedenis: van traditie naar commercie

Deze dag vindt namelijk elk jaar plaats op de dag aan het einde van de Vastentijd.

In deze periode mocht je de ingrediënten van een pannenkoek (o.a. eieren, vetten en melk) niet eten. Dus als het vasten erop zat, werd dit in vele gezinnen steevast gevierd met pannenkoeken!

Inmiddels heeft deze dag wel iets van zijn traditionele betekenis verloren. Zeker sinds Tefal, Blue Band en Koopmans de organisatie van deze dag op zich genomen hebben. 

Sindsdien is deze dag meer een dag om ongegeneerd pannenkoeken te eten.

En een dag waarop basisschool leerlingen massaal pannenkoeken gaan bakken voor ouderen in de buurt.

3x Inhaak ideetjes voor je blog:

 • Ben je dol op pannenkoeken? Wat is jouw succesrecept? Zonder pakjes en zakjes? Met bananen? Deel je favoriete pannenkoekenrecept!
 • Sta je voor gezond en voedzaam eten? Verzin een manier of recept om met pannenkoeken toch een voedzame maaltijd op tafel te zetten!
5x Leuke Content tips voor maart
 • Een hele andere insteek: schrijf een blog over het inzetten van een inhaakmoment om je merk te versterken. Gebruik de samenwerking van Tefal, Blue Band en Koopmans tijdens Pannenkoekendag als voorbeeld.

Nationale Pannenkoekendag 2024

 • Dit jaar vindt deze nationale dag op 8 maart plaats.
 • Gebruik hashtags #pannenkoekendag en #nationalepannenkoekendag voor extra bereik op socials.

Inhaakmoment 4: Zomertijd

Yeah! De zomerse periode gaan beginnen. De hoogste tijd om de klok een uurtje vooruit te zetten. 

Waarom is er zomertijd in Nederland?

Tijdens de zomerperiode komt de zon al heel vroeg op. Soms al om 5 uur ’s ochtends, terwijl jij nog in je bedje ligt. 

Om mensen een fijner dagritme te geven, is de zomertijd ingevoerd. Hierdoor is het in de ochtend langer donker en ’s avonds langer licht. 

Ook zou deze maatregel voordelig zijn voor het gebruik van elektriciteit. Men zou minder verlichting gebruiken en op die manier duurzamer met elektriciteit omgaan.

5x Leuke Content tips voor maart

3 Inhaak ideetjes voor je blog:

 • Vier de zomer! Schrijf een leuk blog met zomerse tips om je lezers alvast in zomerse sferen te brengen. Dit blog kun je in de zomervakantie makkelijk hergebruiken voor je socials. 
 • Er bestaat discussie over het effect van zomer- en wintertijd op de gezondheid van mensen. Zelfs het RIVM heeft (op basis van meer 60 wetenschappelijke studies) geadviseerd om de zomertijd wellicht af te schaffen. Wat is jouw mening hierover? En heb je tips voor mensen die jaarlijks moeite hebben om zich aan te passen na het ingaan van de zomertijd? Deel het in een blog.
 • Zomertijd is niet alleen een uurtje minder, maar ook een energiebesparende maatregel. Sta jij voor duurzaamheid? Geef dan nog een paar slimme tips, waarmee je energie kunt besparen.
Content tips maart

Zomertijd 2024:

 • In de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024 gaat de zomertijd in.
 • Gebruik hashtags #zomertijd2024 en #zometijd voor extra bereik op socials.

Inhaakmoment 5: Pasen

Pasen is een officiële feestdag in Nederland en dus hebben de meeste mensen vrij.

De eerste Paasdag is standaard een zondag en de Tweede Paasdag een maandag.

Wat doen mensen tijdens de Paasdagen?

Tijdens de eerste Paasdag vieren gelovige mensen dat Jezus is opgestaan uit de dood. 

Traditioneel vieren veel mensen de eerste Paasdag samen met hun gezin of familie. Er wordt samen ontbeten, gebruncht of paaseieren gezocht. 

De tweede dag wordt door de meeste Nederlanders vooral gezien als een extra dag vrij. De meubelboulevards worden dan vaak overladen met bezoekers of gezinnen gaan er met hun gezin even op uit. 

3x Inhaak ideetjes voor je blog:

 • Schrijf je graag over lekker eten? Leef je dan uit met een lekker paasrecept of zet jouw ideale paasontbijt eens online.
 • Pen een leuk blog neer met aanraders voor de Tweede Paasdag. Welke uitjes, activiteiten of spelletjes raad je aan voor het hele gezin?
5x Leuke Content tips voor pasen
 • Elk jaar zijn er wel paasmarkten, tochten of wandelingen. Bezoek er eens één en schrijf hierover een leuk verslag met mooie foto’s. En deel ze in de week na pasen op je website!

Pasen 2024:

 • Pasen valt dit jaar op 31 maart en 1 april
 • Handige hashtags voor je content zijn #pasen en #pasen2024. Deel je iets regionaals? Vergeet de hashtag van je woonplaats niet!