Wat is een alt-tekst? En wat is het nut van een alt-tekst? Veel mensen hebben geen idee wat een alt-tekst is en wat je met dat invulveld moet doen. In dit blog leg ik je uit wat het doel is van een alt-tekst. En hoe je een nuttige alt-tekst schrijft, waarmee je meer mensen bereikt met behulp van je afbeelding.
Wat is een alt-tekst?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is een alt-tekst eigenlijk?
Een alt-tekst is de afkorting voor ‘alternatieve tekst’.
Het zijn woorden waarmee je de afbeelding op je website beschrijft.
Ik hoor je denken: Maar iedereen kan toch gewoon zien wat er op dat plaatje staat? Waarom zou ik al dat extra werk gaan doen?
Daar is een goede reden voor.

Waarom zou je een alt-tekst invullen?
De woorden die je invult als alt-tekst worden gelezen door degenen die je afbeelding niet kunnen zien, namelijk:
- 🕶️ Slechtzienden en blinden die je afbeelding niet (goed) kunnen bekijken. De hulpprogramma’s die je website aan hen voorlezen, gebruiken de alternatieve tekst die jij hebt ingevuld om een beeld te geven van de afbeelding.
- 🔎 Zoekmachinerobots hebben ook (nog) niet de mogelijkheid om plaatjes te zien. Als een alt-tekst niet ingevuld wordt, bestaat het plaatje voor hen eigenlijk niet. Een gemiste kans om beter te scoren in de zoekresultaten dus.
- ❌Is er een foutje met het laden van je website? Dan krijgt je bezoeker een lege afbeelding te zien met een rood kruisje. En jawel: de alt-tekst.
Wanneer je zoveel mogelijk mensen aan wil trekken via je website, dan is het belangrijk dat je de alt-teksten invult.
Je zorgt dat je website toegankelijker en inclusiever is voor een grotere doelgroep én je werkt aan de SEO van je website.
Ben je enthousiast om aan de slag te gaan met de alt-teksten van je website? Zo doe je het:
Waar kun je de alt-tekst invullen?
Zelf werk ik met WordPress, maar volgens mij werkt het met andere systemen grotendeels hetzelfde.
Wanneer je op je WordPress website een afbeelding upload, krijg je een kleine versie van je foto te zien én de bijbehorende gegevens.
Onder de afbeelding vind je ook het vak met ‘Alt-tekst’.
Moet je het altijd invullen?
Als je puur op basis van SEO je website wil verbeteren, kun je ervoor kiezen om de meer decoratieve afbeeldingen niet te vullen met een omschrijving.
Echter, als je het belangrijk vindt dat iedereen je website goed kan ‘lezen’, raad ik je aan om bij elke afbeelding de alt-tekst in te vullen. Zo kunnen ook blinden en slechtzienden altijd meekrijgen wat jij laat zien op je website.

Hoe schrijf je een nuttige alt-tekst?
Een goede alt-tekst bevat altijd:
- Een beschrijving van wat er daadwerkelijk te zien is op de afbeelding (niet in detail, maar in grote lijnen)
- en een zoekterm die relevant is voor de betreffende pagina waar de afbeelding op staat.
Moeite om iets te bedenken? Dit helpt!
💭 Stel je voor dat je naast iemand zit die blind is. Wat is dan de belangrijkste informatie over de afbeelding én de pagina waar het op staat die hij of zij moet weten?
Nog even wat voorbeelden om je op weg te helpen? Nou, bijvoorbeeld:
Voorbeeld 1:

2x Dit is geen goed idee:
- Niets invullen. Wist je dat blinden en slechtzienden dan meestal de oorspronkelijke bestandsnaam voorgelezen krijgen? In dit geval woman-3597095_1280.jpg. Zou jij daar wijzer van worden?
- “Vrouw met bril” Deze omschrijving zegt eigenlijk niets. Niets over de boodschap die je wilt meegeven. En niets over de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden.
2x voorbeelden van nuttige alt-teksten:
- Wat een blinde vrouw ziet als jij geen alt-teksten bij je afbeelding plaatst: onduidelijke, verwarrende teksten. Dit omschrijft de foto en je boodschap bij de afbeelding. Bovendien is de zoekterm alt-teksten bij je afbeeldingen hierin verwerkt.
- Vrouw met bril ziet alleen maar computertaal: het effect van het niet goed invullen van je alt-tekst Ook hiermee omschrijf je de foto en de boodschap. Inclusief de zoekterm goed invullen alt-tekst.
Voorbeeld 2:

2x Dit is geen goed idee:
- “Zilveren robot met blauwe cirkel bij het hoofd en ogen die gericht zijn naar het scherm. Heeft de handen bij het scherm, waarop zes plaatjes staan. Bovenin het scherm staat een zoekbalk. De kleuren zijn vooral grijs, blauw en zwart.” Oké. Dit is wel wat we zien, maar met iets te veel detail. Bovendien ontbreekt het doel van de foto. Waarom deze foto in dit blog staat blijft een raadsel.
- “hoger scoren in google SEO search engine optimalisation hoger scoren in zoekresultaten website designer Ede SEO specialist Ede blogger Ede website bouwer Ede” Plaats ook niet een zooitje zoektermen waarop je graag gevonden wilt worden. Focus! Natuurlijk wil ik graag gevonden worden op bovenstaande zoektermen, maar daar gaat deze afbeelding niet over. En dit blog ook niet. Bovendien: als je zoveel zoektermen in 1 alt-tekst stopt, snapt die robot van Google er niks meer van. En je blinde bezoeker is al helemaal de weg kwijt. Niet doen dus.
2x voorbeelden van nuttige alt-teksten:
- “Waarom je alt-tekst invullen? Google robot bepaalt daarmee waarover je website pagina gaat.” Het omschrijft de boodschap van je foto, wat er te zien is en bevat de zoekterm waarom alt-tekst invullen.
- “Alt-tekst en SEO: Zo geef je de robots van zoekmachines een duidelijk beeld van je website” Ook hier omschrijf ik weer de boodschap van mijn blog en de afbeelding. En er is een zoekterm in verwerkt.
Voorbeeld 3:

2x Dit is geen goed idee:
- “Quote Cynthia” Deze tekst is nietszeggend. Zo zegt het niets over de inhoud van de quote, het blog waar de quote in staat en het doel van de afbeelding.
- “SEO Ede” Ja, deze tekst is een goed voorbeeld van een zoekterm waarop ik graag gevonden wil worden. Maar daar heb ik het blog SEO in Ede al voor geschreven. Deze afbeelding staat in dit blog over alt-teksten invullen, dus de kern van de alt-tekst moet hiermee te maken hebben. Bovendien beschrijft deze tekst totaal niet wat er op de afbeelding te zien is. Verwarrend voor Google en jouw slechtziende lezers.
2x voorbeelden van nuttige alt-teksten:
- Quote: “Alt-tekst niet ingevuld? Een gemiste kans om beter te scoren in de zoekresultaten!” Het geeft aan dat er een quote is en welke tekst er staat.
- “Cynthia Lukassen (SEO in Ede) over het goed invullen van alt-teksten: “Niet invullen is een gemiste kans om beter te scoren in de zoekresultaten!” Hier ligt de focus op de zoekterm invullen van alt-teksten en het geeft ook een beeld van mij en mijn werkzaamheden.
Zoals je ziet in de voorbeelden hierboven: er bestaat niet 1 perfecte manier om je alt-teksten te vullen.
Maar als je niets invult, weet je zeker dat je kansen laat liggen.
Hopelijk helpt dit blog je met het verbeteren van je online zichtbaarheid via je alt-teksten.
Voor al je bezoekers én voor Google. Succes!
Hulp nodig bij de toegankelijkheid en SEO van je WordPress website?
Als WordPress website designer help ik je graag meer mensen te bereiken met je website.
Lees hoe ik je kan helpen bij het beheren van je WordPress website of het bouwen van een WordPress website..